Poprzednia

ⓘ Urszula Urbaniak – polska reżyser i scenarzystka filmowa. Absolwentka Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Wydziału Reżyserii PWSFTVi ..




Urszula Urbaniak
                                     

ⓘ Urszula Urbaniak

Urszula Urbaniak – polska reżyser i scenarzystka filmowa.

Absolwentka Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Wydziału Reżyserii PWSFTViT w Łodzi oraz podyplomowych studiów reżyserskich w Northern School of Film and Television w Leeds. Laureatka kilku nagród filmowych w tym Nagrody za debiut reżyserski na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni,

                                     

1. Wybrana filmografia

  • Zygfryd 1986 - współpraca produkcyjna
  • Anioł w szafie 1987 - współpraca produkcyjna
  • Torowisko 1999 - scenariusz i reżyseria
  • Na Wspólnej 1999-2015 - reżyseria lista odcinków: vide przypisy
  • Odwróceni 2007 - reżyseria odc. 10-11
  • Egzamin z życia 2005-2008 - reżyseria odc. 38-40
                                     

2. Nagrody

  • 1999 - Nagroda publiczności na Festiwalu Filmowym w Turynie za film Torowisko
  • 2000 - Nagroda Specjalna "Srebrna Statuetka Leliwity” Tarnowskich Nagród Filmowych za film Torowisko
  • 2000 - Nagroda Jury Sekcji Kino Regionalne na Sarajevo Film Festival za film Torowisko
  • 1999 - Wyróżnienie specjalne za debiut na World Film Festival w Montrealu za film Torowisko
  • 1999 - Wyróżnienie na Festiwalu Młodego Kina Wschodnioeuropejskiego w Cottbus za film Torowisko
  • 1999 - Nagroda za debiut reżyserski na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni za reżyserię filmu Torowisko
  • 1999 - Nagroda TVP S.A. na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film” za film Torowisko