Poprzednia

ⓘ Tim Roth, właściwie Timothy Simon Smith – angielski aktor, producent i reżyser. Sławę przyniosły mu role w filmach Quentina Tarantino – Wściekłe psy i Pulp Fict ..




Tim Roth
                                     

ⓘ Tim Roth

Tim Roth, właściwie Timothy Simon Smith – angielski aktor, producent i reżyser. Sławę przyniosły mu role w filmach Quentina Tarantino – Wściekłe psy i Pulp Fiction. Częściej niż w wielkich hollywoodzkich produkcjach można go zobaczyć w filmach niezależnych i europejskich. W 1995 został nominowany do Oscara dla aktora drugoplanowego za rolę Archibalda Cunninghama w obrazie Rob Roy.

                                     

1.1. Życiorys Wczesne lata

Urodził się w Dulwich w Londynie jako syn Anny – malarki oraz nauczycielki i Erniego – dziennikarza pracującego na Fleet Street, członka brytyjskiej partii komunistycznej, aż do lat 70., gdy wybuchł w niej skandal seksualny. Jego ojciec urodził się pod nazwiskiem Smith w Sheepshead Bay, dzielnicy Brooklyn, w Nowym Jorku, w brytyjskiej rodzinie imigrantów irlandzkich przodków; w 1940 zmienił swoje nazwisko na "Roth”, częściowo na znak solidarności z ofiarami Holocaustu.

Uczęszczał do Strand School w Tulse Hill i Dick Sheppard Comprensive School. Już we wczesnym dzieciństwie wykazywał talent artystyczny, więc jego matka zapisała go na Wydział Rzeźby londyńskiej Camberwell School of Art.

W 2009 roku w wywiadzie dla brytyjskiego dziennika The Guardian wyznał, że w dzieciństwie był molestowany przez swojego dziadka, którego wcześniej ofiarą padł także ojciec Tima.

                                     

1.2. Życiorys Kariera

Na scenie Abbey Theatre występował w sztuce Easter jako Benjamin. Po występie w musicalu Donalda Swanna i Aleca Davisona The Yeast Factory 1979 w Cockpit Theater, zagrał Kasjusza w szekspirowskim Otello od 22 lipca do 2 sierpnia 1980 w The Oval House Theatre, Dereka w Cecila Taylora Szczęśliwe kłamstwa Happy Lies, 1981 w Albany Theatre i syna w sztuce Jeana Geneta Parawany 1982 w Citizens Theatre w Glasgow, a następnie związał się z grupą teatralną Royal Court Theatre 1984.

Po raz pierwszy pojawił się na małym ekranie jako szesnastoletni skinhead Trevor w telewizyjnym dramacie kryminalnym Produkcja brytyjska Made in Britain, 1982. Za swój debiut kinowy jako Myron w dramacie kryminalnym Stephena Frearsa Wykonać wyrok The Hit, 1984 był nominowany do nagrody BAFTA. Zyskał większą uwagę jako Mitchel w dramacie Petera Greenawaya Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek The Cook the Thief His Wife & Her Lover, 1989 u boku Helen Mirren, Michaela Gambona i Richarda Bohringera. Zagrał postać Vincenta van Gogha w dramacie Roberta Altmana Vincent i Theo Vincent & Theo, 1990. W komediodramacie Toma Stopparda Rosencrantz i Guildenstern nie żyją Rosencrantz & Guildenstern Are Dead, 1990 z Gary Oldmanem i Richardem Dreyfussem wystąpił w szekspirowskiej roli Gildensterna.

Później zdobył międzynarodowe uznanie występując w filmach Quentina Tarantino – Wściekłe psy Reservoir Dogs, 1992 jako pan Orange – Freddy Newandyke, Pulp Fiction 1994 jako Pumpkin – Ringo i Cztery pokoje Four Rooms, 1995 jako Ted, obsługa hotelu. Za kreację Archibalda Cunninghama w melodramacie historycznym Michaela Catona-Jonesa Rob Roy 1995 z Liamem Neesonem zdobył nominację do Oscara, Złotego Globu i Saturna dla najlepszego aktora drugoplanowego i został uhonorowany nagrodą BAFTA dla najlepszego aktora w roli drugoplanowej oraz KCFCC Kansas City Film Critics Circle w kategorii najlepszy aktor drugoplanowy.

Debiutował jako reżyser dramatem Strefa wojny The War Zone, 1999 z udziałem Raya Winstone’a, Tildy Swinton i Colina Farrella, za swój debiut jako reżyser otrzymał liczne nagrody, w tym C.I.C.A.E. Award na Festiwalu Filmowym w Berlinie. Jego rola małpy - generała Thade w Planeta małp Planet of the Apes, 2001 była nominowana do nagrody Saturna i MTV Movie Award jako najlepszy czarny charakter. W 2008 na Giffoni Film Festival odebrał nagrodę im. François Truffauta.

Zasiadał w jury konkursu głównego na 71. MFF w Wenecji 2014.

                                     

2. Życie prywatne

Ze związku z Lori Baker ma syna Jacka ur. 1983. Zamieszkał w Los Angeles. 25 stycznia 1993 poślubił projektantkę mody Nikki Butler. Mają dwóch synów Timothy’ego ur. 1995 i Cormaca ur. 1996.

Stał się kibicem Manchesteru United.

                                     

3.1. Filmografia Filmy fabularne

  • 2001: Planeta małp Planet of the Apes jako Thade
  • 2004: Zabić króla To Kill a King jako Oliver Cromwell
  • 2015 Opiekun Chronic jako David Wilson
  • 2001: D’Artagnan jako Febre
  • 1990: Farendj jako Anton
  • 1990: Vincent i Theo Vincent & Theo jako Vincent van Gogh
  • 2012: Arbitraż Arbitrage jako detektyw Michael Bryer
  • 1997: Gangster Hoodlum jako Dutch Schultz
  • 2014: Grace księżna Monako jako książę Rainier III Grimaldi
  • 1990: Rosencrantz i Guildenstern nie żyją Rosencrantz & Guildenstern Are Dead jako Guildenstern
  • 2005: Dark Water jako Jeff Platzer
  • 2008: Incredible Hulk jako Emil Blonsky
  • 1982: Zrobione w Brytanii Made in Britain jako Trevor
  • 1999: Million Dollar Hotel The Million Dollar Hotel jako Izzy Goldkiss
  • 1996: Wszyscy mówią: kocham cię Everyone Says I Love You jako Charles Ferry
  • 1997: Klincz Gridlockd jako Alexander Stretch Rawland
  • 1995: Cztery pokoje Four Rooms jako Ted, obsługa hotelu
  • 1989: Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek The Cook the Thief His Wife & Her Lover jako Mitchel
  • 2012: The Liability jako Roy
  • 1985: Powrót do Waterloo Return to Waterloo jako punk
  • 1997: Kłamca Deceiver jako Wayland
  • 1988: Świat na uboczu A World Apart jako Harold
  • 2007: Funny Games U.S. Funny Games jako George
  • 2007: Młodość stulatka Youth Without Youth jako prof. Dominic Matei
  • 1998: 1900: Człowiek legenda La leggenda del pianista sulloceano jako Danny Boodmann T.D. Lemon Nineteen Hundred 1900
  • 2015: Nienawistna ósemka jako Oswaldo Mobray
  • 1994: Pulp Fiction jako Pumpkin – Ringo
  • 1984: Wykonać wyrok The Hit jako Myron
  • 1994: Osaczeni Captives jako Philip Chaney
  • 1992: Wściekłe psy Reservoir Dogs jako pan Orange – Freddy Newandyke
  • 1988: Zabić księdza To Kill a Priest jako Feliks
  • 2007: Dekameron jako Gerbino
  • 1995: Rob Roy jako Archibald Cunningham
  • 1994: Mała Odessa Little Odessa jako Joshua Shapira
  • 2001: Niezwyciężony jako Hanussen
  • 2014: Selma jako George Wallace
  • 2000: Vatel jako Marquis de Lauzun


                                     

3.2. Filmografia Filmy TV

  • 1985: Strzały w Stonygates Murder with Mirrors jako Edgar Lawson
  • 2006: Tsunami: Po katastrofie Tsunami: The Aftermath jako Nick Fraser
  • 1988: Coppers
  • 1982: Produkcja brytyjska Made in Britain jako skinhead Trevor
  • 1987: Metamorfozy Metamorphosis jako Gregor Samsa
  • 1989: Ścieżka Knuckle jako Curly Delafield
  • 1993: Jądro ciemności Heart of Darkness jako Marlow
  • 1990: Yellowbacks jako Peter Pike
  • 1984: Tymczasem Meantime jako Colin
                                     

3.3. Filmografia Seriale TV

  • 1983: Nie koniecznie wiadomości Not Necessarily the News jako gej
  • 1984: Drogowa ambicja Driving Ambition jako Baz
  • 1986: Król getta King of the Ghetto jako Matthew Long
  • 2017: Gwiazda szeryfa jako Jim Worth
  • 1989: Świetny romans A Fine Romance jako Jaguar
  • 2017: Twin Peaks jako Gary "Hutch” Hutchens
  • 1991: Opowieści z krypty Tales from the Crypt jako Jack Craig
  • 2009: Magia kłamstwa jako dr Cal Lightman