Poprzednia

ⓘ Ondřej Vetchý. W 1984 roku ukończył praskie konserwatorium na wydziale muzyczno-dramatycznym. Jego pierwszą rolą filmową była postać młodego diabła Janka Vraník ..




Ondřej Vetchý
                                     

ⓘ Ondřej Vetchý

W 1984 roku ukończył praskie konserwatorium na wydziale muzyczno-dramatycznym.

Jego pierwszą rolą filmową była postać młodego diabła Janka Vraníka w jednej z najlepszych czeskich komedii fantasy Dušana Kleina Z diabłami nie ma żartów S čerty nejsou žerty, 1984. Za rolę Dana, furiata i uwodziciela, który na skutek śmierci starszego brata staje się bardziej odpowiedzialny w dramacie Miloša Zábranskiego Dom dla dwóch Dum pro dva, 1987 zdobył nominację do European Film Award. Był czterokrotnie nominowany do nagrody Czeskich Lwów; jako Bajnyš Zisovič w komediodramacie Zena Dostála W dolinie Goleta Golet v údolí, 1995, za drugoplanową rolę grabarza Broža w komediodramacie muzycznym Jana Sveráka Kola Kolja, 1996, za postać ojca Kvido w komedii Petra Nikolaeva Cudowne lata pod psem Báječná léta pod psa, 1997 oraz jako František Sláma w melodramacie wojennym Ciemnoniebieski świat Tmavomodrý svět, 2001 z udziałem Charlesa Dance.

Wystąpił na scenie m.in. w przedstawieniach: Vincent 1999 jako Vincent van Gogh w Divadlo Ungelt, Burzliwa wiosna Bouřlivé, 2000 w roli Samsona Martina i Kennedyego Phillipsa w Divadlo Ungelt, Maska i twarz Maska a tvář, 2002 jako hrabia Paolo Grazia, Impresario ze Smyrny Impresário ze Smyrny, 2004 jako Carluccio oraz Pan Poduszka Pan Polštář, 2005 Martina McDonagha jako Katurian.

                                     

1. Wybrana filmografia

  • 1991: Marta i ja Marta a já jako Emil
  • 2005: Kawałek nieba Kousek nebe jako Rusnák
  • 2004: Dusza jak kawior Duše jako kaviár jako Jan
  • 1991: Szkoła podstawowa Obecná škola jako Tramwajarz
  • 1999: Powrót utraconego raju Návrat ztraceného ráje
  • 1992: Czarni baronowie Černí baroni jako Kefalin
  • 2004: Męska jazda Pánská jízda jako Stryj Artur
  • 2002: Dziewczątko Děvčátko jako István Dano
  • 1988: Nie bój się Nebojsa jako Ferko
  • 2001: Babie lato Babí léto jako Jára Hána
  • 1999: Wszyscy moi bliscy Všichni moji blízcí jako stryj Max
  • 1993: Proces The Trial jako Kaminer
  • 2002: Okrutne radości Kruté radosti jako Karol
  • 1984: Jak poeci tracą złudzenia Jak básníci přicházejí o iluze jako Karabec
  • 2004: Krew zaginionego Krev zmizelého jako Lubič
  • 2001: Ciemnoniebieski świat Tmavomodrý svět jako František Sláma
  • 2007: Butelki zwrotne Vratné lahve jako Řezáč młodszy
  • 1984: Z diabłami nie ma żartów S čerty nejsou žerty jako diabeł Janek Vraník
  • 1991: Opera żebracza Žebrácká opera jako Jack
  • 1997: Cudowne lata pod psem Báječná léta pod psa jako Ojciec Kvido
  • 1996: Kola Kolja jako Brož, grabarz