Poprzednia

ⓘ Renaud, właśc. Renaud Séchan – francuski artysta piosenki autorskiej, twórca piosenek zaangażowanych społecznie i politycznie, aktor. ..




Renaud
                                     

ⓘ Renaud

Renaud, właśc. Renaud Séchan – francuski artysta piosenki autorskiej, twórca piosenek zaangażowanych społecznie i politycznie, aktor.

                                     

1. Życiorys

Jest synem pisarza Oliviera Séchan. Ma kilkoro rodzeństwa, w tym brata bliźniaka, Davida. Jako nastolatek słuchał muzyki Beatlesów, Hugues Aufraya, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Antoinea. Wykazywał małe zainteresowanie nauką szkolną, za to interesował się polityką. W wieku 16. lat uczestniczył wraz z bratem w strajku studentów Sorbony. Wtedy też 1968 został współzałożycielem swojego pierwszego zespołu. W swojej karierze wydał ponad 20 płyt, które sprzedały się w ok. 15. mln egzemplarzy. Wystąpił też w kilku filmach, m.in. w ekranizacji powieści Germinal Emila Zoli 1993. Renaud znany jest z działalności na rzecz obrony praw człowieka, włącza się w akcje ekologiczne i pokojowe. W październiku 2006 brał udział w uroczystości nadania nazwy placowi, nazwy upamiętniającej tragicznie zmarłego komika Coluchea.

                                     

2. Dyskografia

Albumy studyjne

  • 1988: Putain de camion
  • 2019: Les Mômes et les Enfants dabord!
  • 1980: Marche à lombre
  • 1994: À la Belle de Mai
  • 1985: Mistral gagnant
  • 2002: Boucan denfer
  • 1975: Amoureux de Paname
  • 2016: Renaud
  • 1979: Ma gonzesse
  • 1983: Morgane de toi
  • 2006: Rouge Sang
  • 1996: Renaud chante Brassens
  • 1977: Laisse béton
  • 2009: Molly Malone – Balade irlandaise
  • 1981: Le retour de Gérard Lambert
  • 1992: Renaud cante el Nord
  • 1991: Marchand de cailloux

Albumy live

  • 1989: Visage pâle rencontrer public
  • 1982: Un Olympia pour moi tout seul
  • 2003: Tournée denfer
  • 1980: Renaud à Bobino
  • 1981: Le Ptit Bal du samedi soir et autres chansons réalistes
  • 1996: Paris-Provinces Aller/Retour
  • 1995: Le Retour de la Chetron Sauvage
  • 2017: Phénix Tour
  • 2007: Tournée Rouge Sang