Poprzednia

ⓘ Karen Szachnazarow. Karen Gieorgijewicz Szachnazarow – radziecki oraz rosyjski reżyser, scenarzysta i producent. Należy do czołówki rosyjskich twórców filmowych ..




Karen Szachnazarow
                                     

ⓘ Karen Szachnazarow

Karen Gieorgijewicz Szachnazarow – radziecki oraz rosyjski reżyser, scenarzysta i producent.

Należy do czołówki rosyjskich twórców filmowych.

                                     

1. Życiorys

W 1975 roku ukończył studia na wydziale reżyserskim WGIK-u. W 1976 roku rozpoczął pracę jako reżyser w wytwórni filmowej "Mosfilm”. W 1991 roku został dyrektorem artystycznym i przewodniczącym zarządu wytworni filmów "Goniec” koncernu filmowego "Mosfilm”, a od 1998 roku pełni funkcję dyrektora generalnego oraz przewodniczącego zarządu koncernu filmowego "Mosfilm”.

W marcu 2014 roku podpisał list poparcia dla militarnych działań prezydenta Władimira Putina na Ukrainie.

                                     

2. Filmografia wybór

Reżyser

  • 2002 - Gwiazda autor projektu, producent generalny
  • 1995 - Amerykańska córka
  • 1998 - Pełnia księżyca
  • 1983 - Stworzył nas jazz
  • 2012 - Biały Tygrys
  • 2000 - Trucizna albo powszechna historia zabijania
  • 2009 - Sala nr 6
  • 1991 - Carobójca
  • 1988 - Miasto Zero
  • 1985 - Zimowy wieczór w Gagrach
  • 2017 – Anna Karenina. Historia Wrońskiego
  • 1993 - Sny
  • 2001 - Światowa historia trucicielstwa
  • 1986 - Goniec
  • 2004 - Jeździec imieniem śmierć
                                     

3. Nagrody oraz wyróżnienia

  • Laureat nagrody Leninowskiego Komsomołu
  • Laureat Państwowej Nagrody RFSRR im. Braci Wasiljewych
  • Członek Europejskiej Akademii Filmowej
  • Laureat Państwowej Nagrody Federacji Rosyjskiej